MENÜ

2011. május 06-07.-én Budapesten a Nemzeti Adó és Vámhivatal Regionális Oktatási Központjában Polgárőr vezetők képzésére került sor.

 

Az a megtiszteltetés érte a Marcalgergelyi Polgárőr Egyesületet, hogy a Pápai Régióból személyem vehetett részt a képzésen, melyben összesen, országosan 150 személy részesült. A képzés két napos, bentlakásos – előadás, gyakorló foglalkozás, konzultáció – formában zajlott.

 

A képzésen neves előadók (Rendőrtiszti Főiskola tanárai, oktatói,  a Polgári Védelem illetékese, valamint az Országos Polgárőr Szövetség vezető tisztségviselői) tartottak oktatást-képzést a jelen lévőknek.

 

Az első nap a reggeli regisztrációt követően az ünnepélyes megnyitó következett, melyen Csóra György Elnökhelyettes köszöntötte a képzésen résztvevőket, ismertette az Országos Polgárőr Szövetség képzési tervét, mely négy szintből áll.

1.      Alapképzés, melyen minden polgárőrnek részt kell vennie.

2.      Emeltszintű képzés, melyen már a gázspray használata, annak feltétele, és a jelzőőri feladatok ellátásának oktatása zajlik.

3.      Vezető képzés, vezetők részére, melynek része ez a két napos képzés is.

4.      Multiplikátor képzés, mely megyei szinten történik, ők fogják a későbbiekben a Megyei oktatásokat tartani.

Az Elnökhelyettes Úr szavait ismételve a polgárőrség három tényen alapul:

Elhivatottság – Hitelesség – Szakmailag felkészültség.

 

A megnyitót követően Dr. Korondán Katalin tartott érdekes előadást a polgárőr törvény módosításából adódó feladatok gyakorlati megvalósításáról (gázspray használata, alkalmazása, jelzőőri feladatok ellátása).

 

A délelőtt közepén a Polgári Védelem alezredese Kőrőssy Tibor tartott tájékoztatót a közelmúltban történt katasztrófákról, azok tanulságáról, az elhárításban, mentésben résztvevők irányításáról, a feladatok elvégzéséről.

 

A „katasztrófák után” Zámbó Péter ezredes tartott ismertetőt a még elfogadás előtt álló új polgárőr törvény tervezetéről, illetve a közbiztonsággal kapcsolatos feladatokról, tényekről, melyet közösen elfogyasztott ebéd követett.

 

Ebéd után ismét a tanulásé volt a szerep, ahol az előadók a polgárőrségről, annak működéséről, illetve a polgárőri feladatok ellátásából adódó veszélyekről tájékoztatták a képzésen résztvevőket.

A délután folyamán szó esett még a közfeladatot ellátó személyek büntetőjogi védelméről, illetve az Országos Polgárőr Szövetség informatikai vezetője ismertette az EPIR megújítását, és egyéb informatikával kapcsolatos dolgokat.

 

A nap zárásaként Dr. Molnár Katalin a Rendőrtiszti Főiskola kommunikációs oktatója tartott előadást.

 

 

A második nap kezdetén előadást hallgattunk meg az egyesületek és a társadalmi szervezetek gazdálkodásáról, pénzügyi számviteli forrásokról, és a pénzügyi részt érintő egyéb (kiadások elszámolása, gépkocsi használat elszámolása, pénzügyi szabályzatok elkészítése, stb.) dolgokról.

 

Második előadóként Dr. Tihanyi Miklós a Rendőrtiszti Főiskola Őrnagya tartott ismertetőt a polgárőrségek ellenőrzéséről, az egyesületek alakulásáról, illetve az egyesületeket érintő felügyeleti dolgokról.

 

Harmadiknak Dr. Gályi László Honvéd Ezredes tartott előadást vezetés elméletről, döntéshozatalról, illetve az egyesületek vezetőit érintő szervezési, döntési, ellenőrzési ismeretekről.

Az előadást követően hasonlóan az első naphoz a közösen elfogyasztott ebéd következett.

 

Ebéd után Dr. Bíró Gyula Őrnagy, egyetemi docens tartott előadást a közlekedés biztonság, a baleset-megelőzés, közlekedési bűnözés, közlekedési bűncselekmények, szabálysértések témakörökben. Előadása igazán nagy élményt nyújtott a résztvevőknek, melyben rámutatott, hogy a vezetői engedéllyel rendelkező emberek nagy hányada nem ismeri a KRESZT.

 

A közlekedés után konzultáció, értékelés, illetve a képzés hivatalos zárása következett.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a képzés a helyszín tekintetében minden résztvevőnek maradandó élményt nyújtott.

Az előadások, illetve az előadások közötti szünetekben, valamint ebéd közben „tartott” eszmecserék pedig hasznos információval gyarapították a tudásunkat, melyeket a későbbiekben az egyesület irányítása-vezetése közben hasznosan alkalmazni tudunk.

 

Szabó Balázs

Elnök

 

 

Menü

 

Honlap készítés ingyen

Hírek

 • Évértékelő évzáró
  2014-12-21 13:07:38

  Évértékelő évzárón voltunk, ahol kerékpárokkal gazdagodtunk!

  > Bővebben

 • Vetélkedő 2014
  2014-08-11 12:18:08

  Polgárőr és falunapot tartottunk!

  > Bővebben

 • Konzultáció 2014/1
  2014-07-01 11:45:11

  Konzultációs fórumon voltunk Dákán.

  > Bővebben

 • PJKEF Fórum
  2014-06-17 22:20:06

  Megtartotta következő ülését a Pápai Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum

  > Bővebben

 • Emlékplakett polgárőröknek!
  2014-05-31 22:08:46

  Sárkányölő Szent György emlékplakett polgárőröknek

  >Bővebben

Asztali nézet