MENÜ

ELFOGADTÁK AZ ÚJ POLGÁRŐR TÖRVÉNYT!

 

286 igen, 44 nem ellenében, vagyis nagyon nagy arányban fogadta el tegnap késő éjszaka a Magyar Országgyűlés az új polgárőr törvényt!


Itt egy képet helyezett el a Rádió P hírszerkesztője, amit úgy gondolt, önnek látnia kellene. Biztos, hogy engedélyezte a képek megjelenítését?

 

Majdnem éjfél volt már tegnap, mikorra megtörtént a végszavazás és 286 igen, 44 nem és 0 tartózkodás mellett megszavazta a Magyar Köztársaság Országgyűlése a" Polgárőrségről és polgárőr tevékenység szabályairól" szóló törvényt.

Ennek értelmében a jövőben csak akkor működhet egy polgárőr egyesület, ha az illetékes megyei vagy fővárosi rendőr-főkapitánysággal írásbeli együttműködési megállapodást kötöttek, továbbá ha tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek. A helyi rendőri szerv az együttműködési megállapodás megkötésére irányuló kérelmet - a kézhezvételt követő - harminc napon belül, javaslatával együtt terjeszti fel a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságra, ahol az együttműködési megállapodást újabb egy hónapon belül bírálják el, illetve kötik meg. Az együttműködési megállapodásnak többek között tartalmaznia kell "a polgárőr egyesület elkötelezettségét tartalmazó nyilatkozatot a jogszabályok és az együttműködési megállapodásban foglaltak betartására vonatkozóan".

 

A polgárőr szervezetek tevékenységi során együttműködhetnek az egyéb rendvédelmi szervekkel, az önkormányzati tűzoltóságokkal és az önkéntes tűzoltó egyesületekkel, az állami és önkormányzati szervekkel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervével, a közlekedési hatósággal, a környezet- és természetvédelmi szervekkel, a mezei és természetvédelmi őrszolgálatokkal, az erdészeti szakszemélyzettel, valamint a hivatásos vadászokkal. Az együttműködés tartalmát a felek írásbeli együttműködési megállapodásban rögzíthetik.

 

A polgárőrök - a törvény hatályba lépése után - az egyesületük működési területén kívül is elláthatnak polgárőri tevékenységet, ha azt a területileg illetékes polgárőr egyesülettel közösen végzik, ha a fent említett szervezetekkel együttműködési megállapodást kötött, illetve, ha megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság erre külön felkéri a polgárőr egyesületet, vagy a területi szövetséget. Így már nem okoz gondot egy nagyobb tömegrendezvénynél, vagy nyári turisztikai szezonban a más településekről érkező és jó szándékkal segíteni akaró polgárőrök jogállása.

 

Országosan egységes formaruha lesz rendszeresítve, aminek költségeit az állam magára vállalta. A formaruhákat a Büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartottak fogják elkészíteni.

 

A törvény meghatározza a polgárőr-egyesület által kizárólagosan végezhető alapfeladatokat is, így ezentúl csak a polgárőrök végezhetnek civil szervezetként közterületi járőr-, és figyelőszolgálatot. A polgárőrök jelzőőri feladatokat is elláthatnak.

 

A jövőben csak 18 évnél idősebb, büntetlen előéletű emberek lehetnek polgárőrök és minden polgárőr egységes, kitűzhető, fényképes azonosító igazolványt kap az Országos Polgárőr Szövetségtől. Az új igazolványok bevezetési határidejét is meghatározta a törvény. Ennek értelmében 2013. július 1-ig még a régi igazolványok vannak érvényben. Az új fényképes, egyedi azonosítóval ellátott igazolványok csak ezután válnak kötelezővé.

 

További változás, hogy a törvény bevezeti a polgárőrszolgálat ellátásával kapcsolatos panasz jogintézményét is. Ennek értelmében bárki benyújthat panaszeljárást az Országos Polgárőr Szövetségnél, amely - legsúlyosabb esetben – akár el is tilthatja a tevékenységtől a polgárőrt.

 

A most elfogadott "Polgárőrségekről, és polgárőr tevékenység szabályairól" szóló törvény jövő év február elsejétől lesz érvényben.

 

Forrás: Rádió P

 

Menü

 

Honlap készítés ingyen

Hírek

 • Évértékelő évzáró
  2014-12-21 13:07:38

  Évértékelő évzárón voltunk, ahol kerékpárokkal gazdagodtunk!

  > Bővebben

 • Vetélkedő 2014
  2014-08-11 12:18:08

  Polgárőr és falunapot tartottunk!

  > Bővebben

 • Konzultáció 2014/1
  2014-07-01 11:45:11

  Konzultációs fórumon voltunk Dákán.

  > Bővebben

 • PJKEF Fórum
  2014-06-17 22:20:06

  Megtartotta következő ülését a Pápai Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum

  > Bővebben

 • Emlékplakett polgárőröknek!
  2014-05-31 22:08:46

  Sárkányölő Szent György emlékplakett polgárőröknek

  >Bővebben

Asztali nézet