MENÜ

Elfogadta a kormány a polgárőrségről szóló új törvény tervezetét


Országos Polgárõr Szövetség
A kormány elfogadta a szabálysértésekről, valamint a polgárőrségről szóló új törvények tervezetét. Az új szabályozás szerint bevezetik a polgárőrszolgálat ellátásával kapcsolatos panasztétel jogintézményét, emelkedik a szabálysértések pénzbírságának legalacsonyabb és legmagasabb összegét.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára

Az új polgárőrtörvény tervezetét ismertetve Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy a polgárőrszervezetek nem folytathatnak politikai tevékenységet, és működésük is a politikai pártoktól független. Az előterjesztés meghatározza a polgárőr-egyesület által kizárólagosan végezhető alapfeladatokat is, így a közterületi járőrszolgálatot, a figyelőszolgálatot és a jelzőőri feladatokat.

 

A polgárőrséggel kapcsolatban ismertette: 2150 egyesületben 90 ezer polgárőr teljesít szolgálatot. A törvény módosításának legfőbb tartalma, hogy a polgárőr szervezetek politikai tevékenységet nem folytathatnak, működésük politikai pártoktól független. Működésüket, illetve az azzal kapcsolatos adatokat a bírósági nyilvántartásban fel kell tüntetni - mondta Kontrát Károly.

 

A polgárőrök által kizárólagosan végezhető feladatokat is meghatározza a törvény: ezek a közterületi járőrszolgálat, a figyelőszolgálat, valamint a jelzőőri feladatok. Az egyesületek tevékenységüket akkor kezdhetik meg, ha rendelkeznek a működési területükön működő illetékes megyei vagy fővárosi rendőrkapitányság által aláírt együttműködési megállapodással, és tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek - részletezte az államtitkár. Hozzátette: a polgárőröknek a későbbiekben kitűzhető igazolvánnyal kell rendelkezniük, illetve új formaruhát kapnak, melyet a Belügyminisztérium fog biztosítani. Az államtitkár tájékoztatása szerint, a polgárőrségek akkor kezdhetik meg működésüket, ha kötöttek az illetékes megyei vagy fővárosi rendőr-főkapitánysággal írásbeli együttműködési megállapodást, továbbá, ha tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek (OPSZ).

 

Kontrát Károly beszámolt arról is, hogy a javaslat bevezeti a polgárőrszolgálat ellátásával kapcsolatos panasz jogintézményét is.

 

Az államtitkár a szabálysértési eljárás szigorításának indokait ismertetve emlékeztetett, hogy tavaly mintegy hétszázezer szabálysértést regisztráltak a hatóságok. Ezzel összefüggésben kifejtette: a módosítás amellett, hogy hatékonyabb, gyorsabb, egyszerűbb és átláthatóbb eljárást biztosít, elősegíti, hogy a bűncselekmények és szabálysértések száma jelentősen csökkenjen.

 

A részletekről szólva az államtitkár elmondta: az új eljárási megoldások lehetővé teszik a helyszíni felelősségre vonást, illetve az ügy legkésőbb harminc napon belüli lezárását. További változás, hogy tettenérés esetén a gyanúsított meghallgatása nélkül is lehetséges a határozathozatal.

 

Mint arról Kontrát Károly beszámolt, az új szabályozás szerint emelkedik a szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok legalacsonyabb összege ötezerre, míg a legmagasabb háromszázezer forintra. További változás, hogy a szabálysértési bírságok kiegyenlítésének elmulasztása elzárással és közérdekű munkavégzéssel is szankcionálható. A módosítás kapcsán új tényállásként épülhet be a szabályozásba a visszaeső szabálysértés fogalma is.

 

Menü

 

Honlap készítés ingyen

Hírek

 • Évértékelő évzáró
  2014-12-21 13:07:38

  Évértékelő évzárón voltunk, ahol kerékpárokkal gazdagodtunk!

  > Bővebben

 • Vetélkedő 2014
  2014-08-11 12:18:08

  Polgárőr és falunapot tartottunk!

  > Bővebben

 • Konzultáció 2014/1
  2014-07-01 11:45:11

  Konzultációs fórumon voltunk Dákán.

  > Bővebben

 • PJKEF Fórum
  2014-06-17 22:20:06

  Megtartotta következő ülését a Pápai Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum

  > Bővebben

 • Emlékplakett polgárőröknek!
  2014-05-31 22:08:46

  Sárkányölő Szent György emlékplakett polgárőröknek

  >Bővebben

Asztali nézet