MENÜ

Megkezdődött az új polgárőr-igazolványok gyártása

Augusztustól az összes polgárőrt ilyen hiteles okirattal látnak el a február 1-jétől életbe lépett polgárőrtörvény értelmében.

Megkezdték az egységes, új polgárőr-igazolványok gyártáshoz szükséges adatfelvételt. Túrós András nyugalmazott rendőr tábornok, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke csütörtökön, a budapesti Visegrádi utcában lévő központi okmányirodában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: jövő július 1-jéig a mintegy 80 ezer polgárőr megkapja igazolványát, amelyet majd szolgálatteljesítése idején a még tervezés és egyeztetés alatt álló új formaruhájukon kötelezőn viselniük kell.

A február végén köztestületté alakult, 20 éven át egyesületi formában működött OPSZ elnöke emlékezetett rá: az augusztus 1-jétől életbe lépő belügyminisztériumi rendelet szerint 2013. július 1-jétől már csak az láthat el figyelő-, közterületi és jelzőőri szolgálatot, aki az új típusú igazolvánnyal rendelkezik.

Túrós András szerint erre azért van szükség, hogy "mindenki tisztában legyen vele, szolgálatos polgárőrrel áll szemben", és szükség esetén beazonosítható legyen a polgárőr. Így a személyes adatokat és fényképet is tartalmazó igazolványon az egyedi szolgálati azonosítószámot is feltüntetik majd. Az ezzel kapcsolatos megállapodást jövő csütörtökön írja alá a minisztérium és a szövetség.

A február 1-jén hatályba lépett új polgárőrtörvény értelmében csak 18 évnél idősebb, büntetlen előéletű személyek lehetnek polgárőrök; egységes, kitűzhető, fényképes azonosító igazolványt kapnak, és formaruhát viselhetnek. Az egységes kártyarendszerhez kapcsolódva készülő, világoskék színű, egyedi azonosítókat és biztonsági jeleket is tartalmazó okiratokat a megyei polgárőrszervezet igénylése alapján a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala készít el 30 napos határidővel.

A jogszabály által meghatározott formájú igazolványnak a személyes adatok mellett tartalmaznia kell, melyik polgárőr egyesületnek a tagja az igénylő.

A polgárőrnek egy jognyilatkozatot is alá kell írnia, hogy büntetlen előéletű, nem áll cselekvőképességét korlátozó intézkedés vagy befolyás alatt, és szolgálata ellátása során mint közfeladatot ellátó személy a szolgálati szabályzatának megfelelően végzi tevékenységét.

A központi okmányirodában csütörtökön elsőként az OPSZ vezető tisztségviselőinek és két szolgálatban lévő polgárőrnek az adatait vették fel és készítettek róluk fényképet, ezzel elkezdődött az új polgárőr-igazolványok gyártása.

 

 

Forrás: Hirado.hu

 

Menü

 

Honlap készítés ingyen

Hírek

 • Évértékelő évzáró
  2014-12-21 13:07:38

  Évértékelő évzárón voltunk, ahol kerékpárokkal gazdagodtunk!

  > Bővebben

 • Vetélkedő 2014
  2014-08-11 12:18:08

  Polgárőr és falunapot tartottunk!

  > Bővebben

 • Konzultáció 2014/1
  2014-07-01 11:45:11

  Konzultációs fórumon voltunk Dákán.

  > Bővebben

 • PJKEF Fórum
  2014-06-17 22:20:06

  Megtartotta következő ülését a Pápai Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum

  > Bővebben

 • Emlékplakett polgárőröknek!
  2014-05-31 22:08:46

  Sárkányölő Szent György emlékplakett polgárőröknek

  >Bővebben

Asztali nézet