MENÜ

„Józan húsvét”

 

A rendőrség, így a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság idén is nagy szerept szán a húsvét előtti figyelemfelhívásnak és megelőzésnek, amelynek egyik sarkallatos eleme a közúti közlekedés biztonsága.

 

A húsvét a családi összejövetelek és vendéglátás időszaka. Ezekben a napokban valósággal az egész ország útra kel és néhány napra a közúti forgalom megszokott sűrűsége hirtelen a többszörösére emelkedik.  A közúti forgalom jelentős növekedése már alapvetően fokozott odafigyelést igényel, melyhez hozzájárul az ünnepi időszak sajátos velejárója, az ittas járművezetések magas száma.

A tradicionális locsolkodás mellett a rokoni és baráti találkozók gyakran járnak együtt egy-egy koccintással, a szeszesital-fogyasztás hatása pedig a közúti közlekedésre is kiterjed. Ilyenkor az átlagosnál is több azoknak a gépjárművezetőknek a száma, akik felelőtlenségből, vagy csupán jóhiszeműen („Ennyi még nem árthat!”) alkoholfogyasztást követően ülnek a kormány mögé, vagy a „nyeregbe”.

Az autósok mellett ugyanis fontos megemlíteni a kerékpárosokat is, akiknél az alkohol semmivel sem veszélytelenebb! Sőt! Már az egyensúly minimális megingása is súlyos balesetet eredményezhet!

Kérjük, hogy a gyermekeket, a kerékpárral és a gépjárművel érkezőket ne kínálják alkohollal!

A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital-fogyasztás is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.

Kérjük a Tisztelt Gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet, s szeszesital fogyasztását követően soha ne vegyenek részt a közúti forgalomban! Egy józan gondolattal sok kellemetlen pillanattól és jelentős kiadástól kímélheti meg magát az, aki úgy dönt, hogy betartja a szabályokat, vezetés előtt és közben nem fogyaszt alkoholt. A csoportok részére jó megoldásként ajánljuk, hogy jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt, s épségben szállítja az adott helyszínekre, majd azt követően haza a társaság tagjait.

A főkapitányság idén két lépcsőben hajtja végre az ellenőrzéseket. A 2013. március 25-én induló ellenőrzéssorozat első ötnapja a felhívás időszaka, amikor a rendőrség – a Veszprém Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségével közösen – az ittasság ellenőrzésén túl kiemelt figyelmet fordít a járművek műszaki állapotának ellenőrzésére, különös tekintettel a kerékpárosok esetén a kötelező és ajánlott felszerelések meglétére, azok épségére. A húsvéti ajándékba adott kétkerekűhöz vásároljanak bukósisakot, hiszen életet menthet – ezért kötelező!

 

Húsvét hétvégéjén (2013.03.30-2013.04.01.) a fokozott ellenőrzések az ittas vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők és kerékpárosok kiszűrésére, az agresszív, szabálysértő gépjárművezetők intézkedés alá vonására és a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére terjednek ki.

 

Büntetésre az számíthat, aki nem tartja be a szabályokat! Kérjük, figyeljenek oda mind az előírásokra, mind egymásra!

 

Kérjük közreműködésüket, hogy a húsvét mindenki számára valódi ünnep legyen!

Legyen ez az ünnep JÓZAN HÚSVÉT!

Balesetmentes közlekedést kíván a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság!

 

 

Menü

 

Weboldal készítés ingyen

Hírek

 • Évértékelő évzáró
  2014-12-21 13:07:38

  Évértékelő évzárón voltunk, ahol kerékpárokkal gazdagodtunk!

  > Bővebben

 • Vetélkedő 2014
  2014-08-11 12:18:08

  Polgárőr és falunapot tartottunk!

  > Bővebben

 • Konzultáció 2014/1
  2014-07-01 11:45:11

  Konzultációs fórumon voltunk Dákán.

  > Bővebben

 • PJKEF Fórum
  2014-06-17 22:20:06

  Megtartotta következő ülését a Pápai Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum

  > Bővebben

 • Emlékplakett polgárőröknek!
  2014-05-31 22:08:46

  Sárkányölő Szent György emlékplakett polgárőröknek

  >Bővebben

Asztali nézet